sofie'nin dünyası ile başladım. henüz pek bir bilgim yok ama ilgi duyduğum bir alan.
şahsen şöyle bir yol izliyorum. filozofların eserlerini çalışmaya başlamadım diyebilirim.
** öncelikle felsefeye giriş/ ahmet arslan kitabını okudum. üstünkörü bir bilgi seviyesine ulaşmam için gayet uygun bir kaynaktı.
** felsefenin kısa tarihi/ nigel warburton kitabını okudum. felsefe tarihi hakkında kahve sohbeti tadında ve seviyesinde bilgilendim. bu aşamada gayet uygun bir kaynak olduğunu düşünüyorum.
** felsefe yapma sanatı/ bertrand russell kitabını okudum. yazarın kalburüstü bir filozof olması bu kitabı okumamın sebebiydi. felsefe ile ilgilenmek isteyenler için tavsiyeler verdiği bir kitap. kesinlikle tavsiye ederim. bir de felsefe okuma rehberi/ nigel warburton kitabını okudum. açıklama eklemeye gerek yok çünkü kitabın başlığı yeterli bir açıklama :)
** felsefe tarihi hakkında daha derinlikli bilgi edinebilmek için batı felsefesi tarihi 1-2-3/ bertrand russell, felsefe tarihi/ ahmet cevizci, antikçağ felsefesi/ çiğdem dürüşken, ortaçağ'da felsefe/ etienne gilson, çağdaş avrupa felsefesi/ jozef maria bochenski kitaplarını okumaya niyetlendim. keşke yks denen illet olmasaydı da niyetlenmekle kalmasaydım diye bir ara feveran eklemesem olmaz*. bu kitaplar felsefe tarihi hakkında gerekli ve yeterli bilgi ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır.
** ingilizcesi olanlar için youtube'daki "history of philosophy without any gaps" podcast serisini önerebilirim. hazırlayan kişi sanırım yabancı bir üniversitenin öğretim üyesiydi.
felsefe ile ilgili bilgi edinmek isterim ancak nerede bir metin görsem yaptıkları tek şey 2 cümlelik şeyi 100 cümlede dolandıra dolandıra anlatmak oluyor, bu yüzden soğuyorum. önerebileceğiniz bana göre bir kitap var mı?
felsefeye ilk adım için "kurtuluş dinçer - kısaca felsefe" kitabını öneririm.
ilk başlayanlara felsefe 101 öneririm temelden anlatıyor .